Chov Pseudelaphe flavirufa pardalina

09.03.2014 21:38

Pseudelaphe flavirufa pardalina

https://www.teramagazin.cz/index.php/archiv/317-teramagazin-3-2014
 
 
 
Tento poddruh obývá Mexiko,Guatemalu,Honduras a Nikaraguu. Dorůstají do 1,5-1,7m.
 
Vzhledem k jejich velikosti,nenáročnosti a klidné ale zvídavé povaze,jsou to pro mne zvířata vhodná i pro začátečníky. Některé zdroje uvádí problémy s rozkrmením u některých mládat,ale tuto informaci nemohu potvrdit a při vhodném chovu věřím,že procento nežeroucích mládat bude mizivé.

Chov: pro bezproblémový chov páru je použitelné terárium od velikosti 80x50x50 DxVxH. Při této velikosti je však potřeba poskytnout dostatek úkrytů,který řeším pokladením celého dna pláty kůry,pod kterými hadi tráví většinu světelné periody. Dalším hojně vyžívaným zařízením v teráriu jsou mohutnější větve,které zvířatům zvětší využitelný prostor. Dalším zařízení terária tvoří rašelinopísčitý substrát,nezbytná větší miska na vodu kam s oblibou odkládají trus a pár kusů mechu,pro lepší udržení vlhkosti. Jako zdroj tepla a světla používám malou 25w žárovku zavěšenou těsně nad stropem ubykace.

U tohoto druhu praktikuji suché a vlhké období. Kdy teploty v suchém vystupují v nejteplejším místě až na 30C s nočním poklesem na pokojovou teplotu cca 20-22C. Ve vlhkém období,které navozuji v zimě teploty kolísají na nejteplejším místě mezi 26-28C s nočním poklesem na cca 20-22C. V době vlhkého období praktikuji dvouměsíční lehké zimování při vypnutém zdroji tepla s teplotou mezi 20-22C a bez krmení. Suché období je specifické rosením jednou až dvakrát týdně,kdežto při vlhkém rosíme denně večer.

Krmení adultních jedinců postačuje jednou za 10-14dní a to bud myšmi,mastomyší nebo odrostlým potkánětem. U mládat a dorostu krmím 1-2x týdně potravou vhodné velikosti od třídeních holat myší až po skákavky nebo obdobně velké mastomyši či potkaní holata.

Páření březost: pro navození páření je vhodné střídání období a již zmíněný zimní odpočinek ve vlhké periodě. Po ukončení zimování dochází během tří týdnů k opakovaným pářením,kdy samec nepřestává přijímat potravu a samici začínám krmit jednou týdně. V této frekvenci krmení praktikuji po celou dobu březosti,dokud samice nepřestane potravu přijímat. V této bobě umistuji snůškovou nádobu. Používám plastový box o velikosti 30x20x16 DxHxV s vyříznutým otvorem ve víku. Jako podklad používám vlhký mech nebo rašeliník. Délka březosti je kolem 50dnů.

Inkubace líhnutí: po snůšce obsahující v průměru 6-10 vajec,odděluji neoplozená vejce a ostatní umístím do krabičky s vlhkým vernikulitem a větracími otvory na boku. Inkubuji v teráriu pro V.gumprechti při teplotě nepřesahující 28C. Rozptyl teplot během inkubace je mezi 22 noc a až 28C den. Při této inkubaci dosahuje doba líhnutí i více jak 80 dnů. Doba propadnutí vajec před líhnutím je i 10 dní. Po nalíhnutí jsou mládata velmi opatrná a s oblibou ochutnávají chovatele.

Odchov: v době kdy mládata prořezávají vejce,jsou ještě ve vejcích přemístěna do plastové nádoby s rašelino písčitým substrátem a plátem mechu zabírajícím polovinu plochy dna,který čerstvím mládatů slouží za úkryt. V této ubykaci ponechávám mládata spolu na první svlékání a tři krmení. Poté jsou rozdělena do samostatných ubykací a po pátém krmení dochází k určení pohlaví palpací. Podmínky pro chov jsou vhodné stejné jako u dospělců.